www.ist-u.dat

|
280.. dat is het totaal aantal verschillende top-level domains(.com, .nl, .be, .gov enz.) in de wereld. We zijn er nu wel aan gewend dat wereldwijde en amerikaanse websites .com gebruiken en wanneer we een nederlandse website zoeken kunnen we er gif op in nemen dat er .nl achter staat. Maar we weten verder weinig van deze zogenaamde TLD's. Hieronder een paar kleine leuke feitjes.


.nl = de eerste!
Ons kleine kikkerlandje was de eerste met een eigen land domein.
Dat is het voordeel van een land vol klagende mensen. Viva la vooruitgang.

.tv = van Tuvalu = dus niet television
Word vaak aangezien voor televisie maar eigenlijk is het het land domein van tuvalu. Een eiland in de buurt van Australie.

.nu = van Niue
Word veel gebruikt voor nederlandse en zweedse websites maar het is eigenlijk het land domein van Niue een eiland in de buurt van Nieuw-Zeeland. De domein naam bestond al voor dat er vatsoenlijk internet op het eiland was maar in 2003 kreeg iedereen gratis draadloos internet en in 2008 is ieder kind op het eiland voorzien van de XO $100,- laptop door het one laptop per child project.

.com = de grootste maar .ch volg
Het duidelijk dat .com de meeste domeinen heeft maar minder bekend in de westerse wereld is dat China's .ch daarop volgt. Nou is dat ook niet zo raar als je ziet dat 20% van de wereldbevolking uit chinezen bestaat. Na China, Duitsland en Groot-Brittanniƫ staat op de 8ste plaats Nederland. Ik denk gezien onze bijdrage aan de wereldbevolking dat wij met trots mogen zeggen dat we een driftig internet volkje zijn.
  1. .com
  2. .cn (China)
  3. .de (Germany)
  4. .net
  5. .org
  6. .uk (United Kingdom)
  7. .info
  8. .nl (Netherlands)
  9. .eu (European Union)
  10. .biz

0 reacties:

Een reactie posten