Informatie op z'n Jip en Jannekes!

|

Zou het niet geweldig zijn als we geen lange teksten meer hoeven te lezen op het internet om erachter te komen wat een bedrijf doet? Het idee van puur visuele, (bijna)tekstloze websites vliegt al een tijdje rondjes door men hoofd maar het idee heeft onlangs dan toch zijn laatste vlucht gemaakt.

De stasische website heeft zijn ondergang gezien. Tekst (update informatie) is één van de grote wapens in de strijd tegen de concurrentie voor bedrijven op internet sinds de komst van het cms.

Feiten en nummers om in te lijsten!
Bij een klein onderzoekje naar dit concept vond ik: http://www.wallstats.com/.

Wallstats is de website van Jess Bachman. Hij maakt van nummers en lange lappen tekst visueel aantrekkelijke statestieken. Dit komt zeer veel in de buurt van wat ik met mijn concept bedoel. Maak tekst zoveel mogelijk visueel door het vooral niet achterelkaar op regeltjes maar het te verspreiden over de ruimte die je hebt en maak de structuur en de logische verbinding visueel duidelijk. Dat zou minder tekst betekenen en makkelijkere opname van informatie.

Okey, het is geen reëel concept. Er gaat enorm veel tijd in zitten en het is moeilijk up-to-date te houden. Maar... zou het niet geweldig zijn?

Laat de gebruikers gebruiken

|
Internet gebruikers zijn als drugs gebruikers. Wanneer het niet te gebruiken valt worden ze boos of gaan ze weg op zoek naar iets anders bruikbaars. Internet is een verslaving. Om de gebruiker aan je te binden heb je een gebruiksvriendelijke website nodig.

Met de volgende methoden kun je testen of een website gebruiksvriendelijk is.

1.Card sorting laat de gebruiker de navigatie bepalen.
Om informatie in een website gebruiksvriendelijk te structureren kun je de card sorting techniek gebruiken. Hierbij zet je alle functionaliteiten of informatie die in de website moet op aparte kaartjes. Deze kaartjes laat je door een testpersoon onderverdelen in categorieën waarin zij deze functies of informatie zouden gaan zoeken.

Ingredienten:
- Pen & papier
- Testpersoon
- 2.5 m2 aan plat oppervlak

2. Gebruiker testen laat zien of de website ook echt bruikbaar is.
Je laat een test persoon een aantal opdrachten uitvoeren op de website om te kijken of dit goed gaat. Op deze manier kun je kijken of de website begrijpelijk is voor de gebruiker of dat ze bijvoorbeeld afhaken omdat ze het niet meteen begrijpen. Wanneer je te testpersoon vraagt of deze hardop wil denken tijdens de test kom je precies te weten waarom iets niet werkt en vaak ook hoe het wel zou moeten werken volgens de testpersoon.

Ingredienten:
- Een pc (screencapture software gewenst)
- Pen & papier
- Testpersoon

3. Vijf seconden test laat zien wat de aandacht trekt op de website.
Wanneer je wilt weten wat de eye-catchers van de website zijn dan kun je de 5 seconden test doen. Vraag de testpersoon hoe hij een een taak (bijv: een product kopen) zou uitvoeren op de website en laat e website 5 seconden zien. Hierbij mag de testpersoon alleen kijken, dus niet scrollen of klikken. Na de 5 seconden vraag je eerst naar wat hij nog weet van de website. Een bezoeker komt altijd met een doel op de website en de testpersoon heeft op deze manier op diezelfde manier naar de pagina gekeken dus kan hij een bruikbaar antwoord geven op die vraag. Vraag hem daarna of hij de taak kan uitvoeren. Wanneer dit niet of wanneer het lang duurt is dat een usabilit probleem.

Ingredienten:
- Testpersoon
- Plaatje van de website
- 1 Minuutje

www.ist-u.dat

|
280.. dat is het totaal aantal verschillende top-level domains(.com, .nl, .be, .gov enz.) in de wereld. We zijn er nu wel aan gewend dat wereldwijde en amerikaanse websites .com gebruiken en wanneer we een nederlandse website zoeken kunnen we er gif op in nemen dat er .nl achter staat. Maar we weten verder weinig van deze zogenaamde TLD's. Hieronder een paar kleine leuke feitjes.


.nl = de eerste!
Ons kleine kikkerlandje was de eerste met een eigen land domein.
Dat is het voordeel van een land vol klagende mensen. Viva la vooruitgang.

.tv = van Tuvalu = dus niet television
Word vaak aangezien voor televisie maar eigenlijk is het het land domein van tuvalu. Een eiland in de buurt van Australie.

.nu = van Niue
Word veel gebruikt voor nederlandse en zweedse websites maar het is eigenlijk het land domein van Niue een eiland in de buurt van Nieuw-Zeeland. De domein naam bestond al voor dat er vatsoenlijk internet op het eiland was maar in 2003 kreeg iedereen gratis draadloos internet en in 2008 is ieder kind op het eiland voorzien van de XO $100,- laptop door het one laptop per child project.

.com = de grootste maar .ch volg
Het duidelijk dat .com de meeste domeinen heeft maar minder bekend in de westerse wereld is dat China's .ch daarop volgt. Nou is dat ook niet zo raar als je ziet dat 20% van de wereldbevolking uit chinezen bestaat. Na China, Duitsland en Groot-Brittannië staat op de 8ste plaats Nederland. Ik denk gezien onze bijdrage aan de wereldbevolking dat wij met trots mogen zeggen dat we een driftig internet volkje zijn.
  1. .com
  2. .cn (China)
  3. .de (Germany)
  4. .net
  5. .org
  6. .uk (United Kingdom)
  7. .info
  8. .nl (Netherlands)
  9. .eu (European Union)
  10. .biz

Usability experts en hun website's!

|
Ladingen met onoverzichtelijke tekst, scrollen tot de kramp in je wijsvinger je doet opgeven en opticien rijk makende vormgeving uit de jaren 90. Dat is de samenvatting menig usability guru's website. Dat is toch triest.

Op zoek  naar de top van usability-land kwam ik steeds weer terug bij ongeveer hetzelfde rijtje mensen.
  1. Jakob Nielsen
  2. Steve Krug
  3. Jared Spool
Als er iets zou moeten uitblinken op het web zouden het de websites moeten zijn van de mensen die hun leven er aan wijden. Onoverzichtelijke websites, stuk voor stuk. Je vind geen afbeeldingen om de teksten te versterken. Ze gebruiken kolommen zo breed als halve pagina's en teksten die niet te lezen zijn doordat ze niet of autistisch verdeeld worden in alinea's.

Seth Godin is de eerste in het rijtje die aandacht heeft besteed aan de usability in zijn website. Maar sinds hij eerder marketeer is dan usability guru is dat misschien ook logisch.

Ik begrijp dat het maken van je eigen website de grootste uitdaging is als webmaker maar lees tenminste eerst je eigen boeken. Steve Krug stelt in zijn boek: Don't make me think dat een website nooit af is. Nou die van hem en zijn usability vriendjes is al sinds de jaren negentig qua usabilit niet meer aangeraakt.

Practice what you preach guru's!

Schrijven voor het web.

|
Omdat het 'webtekst-schrijf' talent mij bij mijn geboorte niet gegund was en het wachten op aanwaaiend talent ook niet was wat ik er van verwacht had heb ik een klein onderzoekje gedaan om een klein beetje van dit talent op te kunnen eisen. Hieronder mijn belangrijkste vindingen.

Schrap 50% van je tekst. We schrijven nu allemaal nog als of we op papier schrijven. Dus lange lappen tekst. Schrap 50% van je tekst en voila een makkelijker/sneller te lezen tekst.

Men leest 25% langzamer op een beeldscherm dan op papier. Het is dan ook belangrijk om korte zinnen en korte blokken tekst te gebruiken. Mensen ervaren lezen op het web over het algemeen als vervelend dus we moeten op het web voorzien van hapklare brokken tekst. 

Mensen scannen teksten op het web. Omdat het zo vervelend is om teksten op het internet te lezen scannen mensen deze teksten. Dat wil zeggen zoeken naar keywords waar ze geintereseerd in zijn.
  • Maak koppen en paragrafen met subkoppen. Alleen dan kan de de lezer de paragrafen lezen/scannen die voor hem van belang zijn en hoeft hij niet eerste te hele tekst door te ploegen.
  • Gebruik goed omschrijvende koppen zodat mensen bij het lezen van de kop weten wat er in de tekst staat. (kijk naar bijvoorbeeld krantenkoppen)
  • Arceer belangrijke woorden zodat je de lezer helpt snel te zien waar de tekst over gaat. 
Wil je topics beter uitlichten dan doe je dat maar op een aparte pagina. Om de teksten kort te houden zonder onnodig lange uitleg van bepaalde woorden of onderwerpen kun je het beste deze dingen uitleggen op apparte pagina's. Dit betekend dus je het niet hoeft te lezen. Waardoor je de aandacht langer houdt. En aandacht is wat je wil als tekstschrijver! en het is nog goed voor je vindbaarheid ook nog!



bronnen:
Jacob Nielsen 
Artikel Smeding concepts
Bram souffreau