Samen weten we het beter! Internet van zijn beste kant!

|

Okey! Het internet heeft de mensheid verbonden! En nu? Wat kunnen wij er mee? De mogelijkheid om de ultieme monarchie te creëren door iedereen mee te laten regeren via het internet dat is waar de documentaire (heel Amerikaans genaamd) 'Us now' over gaat! Een inspirerende verzameling van initiatieven waar de mening van de menigte en het verbinden van de grote groep tot succes leidde. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van dit soort initiatieven. Een aantal worden ook in de documentaire besproken.

Rottentomatos.com om samen de rotte tomaten uit de oneindige stroom van films te halen. Een website waar je jouw mening kwijt kunt over een film. Al deze meningen bij elkaar worden vormen de beoordeling. Professionele critici schrijven over de films en geven ook een beoordeling. Zo halen we met zijn allen de 'rotte tomaten' uit de 4500 nieuwe films waar we onszelf per jaar door heen moeten tijgeren.

Zopa.com geld lenen zonder Dirk Scheringa's. Banken waren nodig om ons geld te bewaren en het zo te managen dat we het geld van een ander kunnen lenen. Omdat we nu makkelijk in contact kunnen komen met zoveel verschillende mensen is een bank in principe overbodig geworden. Geld lenen van andere mensen zonder de bank er tussen dat is Zopa. Meld je aan vertel hoeveel geld je nodig hebt en waarvoor je het wil gebruiken en vervolgens kunnen andere mensen op jouw vraag beantwoorden door jouw het hele bedrag of een gedeelte ervan te lenen met een redelijke rente. Dus geen moeilijke contracten of pakken die jouw moeten adviseren over welke lening het beste is. Simpel lenen van andere mensen zonder gedoe.

Wearehunted.com luistert naar wat wij zeggen over bands en liedjes en maakt er een gemiddelde van! "We listen to what people are saying about artists and their music on blogs, social networks like Facebook and MySpace, message boards and forums, Twitter and P2P networks to chart the top songs online everyday. " Dat is We are hunted. Het is hetzelfde principe als Rotten tomatoes maar hier word een gemiddelde gevormd over veel groter aantal mensen versprijd over meerdere verschillende platvormen. En naar mijn mening betekend meerdere platvormen meer verschillende mensen en dus een beter gemiddelde.

Voor een groot deel blijven deze contacten online maar wanneer dit offline word doorgezet word het pas echt leuk:

Couchsurfing.org brengt lege banken en reizende mensen met elkaar in contact. Je hebt altijd al eens naar Londen af willen reizen maar je bent student en de belachelijk hoge prijzen van hotels staan je in de weg. Couch surfing is een website die mensen in contact brengt die slaapplaatsen hebben en mensen die slaapplaatsen nodig hebben. Alle mensen die zijn ingeschreven kunnen worden beoordeeld zodat de rotte appels er tussenuit kunnen worden uitgehaald. In de documentaire volgen we een 19 jarige amerikaan die voor het eerst in Londen is en een slaapplaats heeft bij iemand die zijn bank aanbied op deze website. Het leuke hiervan is volgens hem dat je direct mensen leer kennen en daardoor de stad beter leert kennen.

FC Ebbsfleet united waar de fans online de opstelling bepaalden toen ze de FA Trophy voor het eerst wonnen! Een engelse voetbalclub uit Kent waarvan de opstelling word bepaald door de fans. In us now volgen we een fan. Hij logt in op de website om daar het volgens hem beste team op te stellen. Je kunt zien aan zijn zenuwachtige houding dat hij zich verantwoordelijk voelt. Vervolgens stapt hij in de metro naar het stadion om daar zijn team te zien voetballen in een wedstrijd die hun weer een stap dichter bij de FA Trophy kan brengen. Op de tribune praat hij met andere fans over de opstelling waarvoor zij hebben gestemd. Door de fans heeft Ebbsfleet dit jaar de FA Trophy gewonnen en speelden ze in Wembley Stadium.

Het vergt wat out of the box denkwerk.
Deze initiatieven hebben potentie om ons sociaal te scholen en dat is het allergrootste voordeel ervan volgens mij. Laten we richting de offline initiatieven gaan voordat we verleren om echte contacten te leggen. Om meer dingen met zijn allen te kunnen regelen moeten we eerst anders gaan denken en daar zullen nog wel wat winters overheen gaan.

Maar... het grote onvermijdelijke probleem van vooral de offline oplossingen is dat niet iedereen goede intenties heeft. Het enige wat je hier aan kunt doen is het te verminderen door na een slechte ervaring met zo'n persoon iedereen te waarschuwen maar dan is het kwaad al geschied.

0 reacties:

Een reactie posten