Laat de gebruikers gebruiken

|
Internet gebruikers zijn als drugs gebruikers. Wanneer het niet te gebruiken valt worden ze boos of gaan ze weg op zoek naar iets anders bruikbaars. Internet is een verslaving. Om de gebruiker aan je te binden heb je een gebruiksvriendelijke website nodig.

Met de volgende methoden kun je testen of een website gebruiksvriendelijk is.

1.Card sorting laat de gebruiker de navigatie bepalen.
Om informatie in een website gebruiksvriendelijk te structureren kun je de card sorting techniek gebruiken. Hierbij zet je alle functionaliteiten of informatie die in de website moet op aparte kaartjes. Deze kaartjes laat je door een testpersoon onderverdelen in categorie├źn waarin zij deze functies of informatie zouden gaan zoeken.

Ingredienten:
- Pen & papier
- Testpersoon
- 2.5 m2 aan plat oppervlak

2. Gebruiker testen laat zien of de website ook echt bruikbaar is.
Je laat een test persoon een aantal opdrachten uitvoeren op de website om te kijken of dit goed gaat. Op deze manier kun je kijken of de website begrijpelijk is voor de gebruiker of dat ze bijvoorbeeld afhaken omdat ze het niet meteen begrijpen. Wanneer je te testpersoon vraagt of deze hardop wil denken tijdens de test kom je precies te weten waarom iets niet werkt en vaak ook hoe het wel zou moeten werken volgens de testpersoon.

Ingredienten:
- Een pc (screencapture software gewenst)
- Pen & papier
- Testpersoon

3. Vijf seconden test laat zien wat de aandacht trekt op de website.
Wanneer je wilt weten wat de eye-catchers van de website zijn dan kun je de 5 seconden test doen. Vraag de testpersoon hoe hij een een taak (bijv: een product kopen) zou uitvoeren op de website en laat e website 5 seconden zien. Hierbij mag de testpersoon alleen kijken, dus niet scrollen of klikken. Na de 5 seconden vraag je eerst naar wat hij nog weet van de website. Een bezoeker komt altijd met een doel op de website en de testpersoon heeft op deze manier op diezelfde manier naar de pagina gekeken dus kan hij een bruikbaar antwoord geven op die vraag. Vraag hem daarna of hij de taak kan uitvoeren. Wanneer dit niet of wanneer het lang duurt is dat een usabilit probleem.

Ingredienten:
- Testpersoon
- Plaatje van de website
- 1 Minuutje

0 reacties:

Een reactie posten